Gårdens historie

Langiltegaard er første gang omtalt i Esrum Klosters Jordebog nr. 257 fra 1497 med teksten:

"Annuales pensiones omnium bonorum monasterii Esromensis patent hic subscripte domini MCDXC septimo… …Langolt Iens Bosen ii skilling grot hwert aar"

Vi (forfatteren) ved ikke, hvor meget de to skilling grot svarede til, men til sammenligning betalte gården Fölstrup "iiii skilling eller 1 fedn koo".

Gårdens navn tyder imidlertid på, at den stammer helt tilbage fra 1100-tallet. Navnet er afledt fra det nuværende Langilte via Langelte – Langelt – Langolt til Langholt, hvor den oprindelige betydning af "holt" er "lille skov". Imidlertid er der så mange stednavne med den endelse, at det er usandsynligt, at der skulle have ligget det tilsvarende antal småskove, og navnet har derfor sandsynligvis også haft betydningen "rydning i skoven". Det betyder, at Langholt var den lange rydning i skoven, mens navnene på nabogårdene Breelte og Agilte må have stået for "Den Brede Rydning" henholdsvis "Agges (gl. nordisk navn) Rydning" i skoven.

Nordsjælland var indtil sidste halvdel af 1700-tallet væsentligst udlagt som kongens skov, med enkelte mindre landbrug, såkaldte torpegårde, i skovområderne. Langiltegaard var en af disse, men størrelsen af gården har næppe oversteget 10 tønder land. I 1781 afgav kronen imidlertid store dele af skovområderne til bønderne, og gården optræder fra det tidspunkt med et areal på ca. 100 tønder land.

I 1916 solgtes et mindre område længst mod vest fra, og omkring 1960 frasolgtes ca. 6½ tønder land, som køberen udlagde som frugtplantage, men som i dag drives som hjortefarm. Gårdens areal er nu omkring 87 tdr. land. En tønde land er 5.516 kvadratmeter mens den moderne betegnelse hektar er 10.000 kvadratmeter.

Herude i højre side, er der yderligere materiale, som understøtter teksten

Ejerne

Som nedskrevet i Esrum Klosters Jordebog ejedes gården i 1497 af en Iens Bosen. Vi ved ikke yderligere om ham eller gårdens ejerforhold, før vi når knap et kvart årtusind længere hen, til Peder Pedersen, fra hvem Simon Biørnsen i 1744 tilskødes og fæster gården. Om Simon Biørnsen ved vi, at han var født i 1717. Hans dødsår er ikke oplyst, men han må være blevet en ældre herre, for hans yngste barn - af i alt seks - blev født i 1787 ! En datter, Kirsten, født 1767, blev gift med Jens Andersen på nabogården Mortenstrup, og de fik i alt 13 børn. Men Simon Biørnsens enke, Anne Marie Hansdatter, som var hans anden kone, solgte i 1810 gården Langelte til sønnen Niels Simonsen, født 1777.

Niels Simonsen fik med ægtefællen Dorte Jensdatter (f. 1782) i alt fem børn - alle piger. En af disse døtre giftede sig med Hans Olsen (1816-1898) som tilskødedes Langilte i 1854. Sønnen (Niels) Theodor Hansen, født 1861, overtog i 1885 gården, som han ejede til sin død i 1937. Theodor Hansen giftede sig første gang med Ane Dorthe Andersen, født 1862, og ved hendes tidlige død - vi har ikke årstallet - med Sofie Rasmussen. Det vi med nutidens øjne vil finde kuriøst er, at de to hustruer også var søstre, begge døtre af gårdejer Anders Rasmussen fra Askærgaard i det nærliggende Gunderød.

Theodor Hansen og hans to hustruer efterlod sig i alt 10 børn. Den ældste, Harald Hansen, er ikke registreret på Langiltegaard ved folketællingen i 1890, og det er oplyst, at han senere blev gårdejer ved Ganløse. Den næstældste søn, Christian Hansen (1885-1981), forpagtede gården fra sin far allerede i 1923, for ved faderens død i 1937 at overtage ejerskabet. Christian Hansen var ungkarl i mange år, men giftede sig i en sen alder med Frida (f. 1894), som gennem en række år havde været hans husbestyrerinde. Parret fik ikke børn, og efter Fridas død i 1957 ønskede Christian Hansen at afhænde gården, men få sig selv til helt at forlade den kunne han ikke.

Han solgte derfor i 1959 Langiltegård til den nuværende ejer Claus Christian Clausen (f. 1926) på betingelse af, at han kunne blive boende resten af sit liv. Den nye gårdejer arbejdede i København, og der blev derfor i forbindelse med salget opført en "folkebolig" foran Langiltegaard, som indeholdt to separate boliger, dels en mindre aftægtsbolig for Chr. Hansen, dels en større bolig til den forvalter, der skulle stå for den daglige drift af gården.

Men landbruget var i opbrud i de år, Langiltegaard var ikke stor nok til, at gammeldags kvæghold var rentabelt, og det var derfor naturligt at sælge kvæget helt fra efter få år. Forvalterboligen blev herefter udlejet til anden side, men Christian Hansen blev boende i sin del af huset til sin død over 20 år senere. Han fulgte altid med i gårdens drift, gav mange gode råd videre til sin efterfølger og var rask og nogenlunde rørig til det sidste.

Den gamle gaardejer - Christian Hansen

Christian Hansen var dansker af en svunden generation. København kendte han kun, fordi han havde ligget der som soldat ganske kort efter århundredskiftet, og udlandet nåede han alene til en enkelt gang i sit 95-årige liv - en kort tur til Malmø. Men han fik aldrig udlængsel og foretrak langt en fisketur med den nye gårdejers to sønner ned til Langiltes store sø mod øst. Her kunne han sidde i timevis og vente tålmodigt på, at drengene skulle få hevet et antal småskaller, aborrer og sudere op fra den fladbundede sø. Drengene, Jan og Michael, havde af deres mor, Suzanne Clausen, fået besked på, at de kun måtte gå ned til søen og fiske, hvis der var en voksen med - og så står det hen i det uvisse, hvad en nogen og firsårig Christian Hansen ville have gjort, hvis en af drengene var faldet i vandet.

Ved sin kones død havde Christian Hansen antaget en ny og jævnaldrende husbestyrerinde, en dansk-gift rumænsk flygtning, som havde glemt mere rumænsk end hun nogensinde nåede at lære dansk, og som ingen derfor forstod en lyd af, når hun talte ! Det gjorde hun dog sjældent - altså talte - hun havde det mere med at skælde ud, og så var tonefaldet rigeligt til at forstå meningen. Fru Johansen, som hun hed, boede hos sin datter i den nærliggende landsby Overdam, men hun bestyrede fortsat "huset" for Christian Hansen, også efter at han var flyttet i aftægtsboligens to værelser med bad. Hun døde nogle år før ham, men var da forlængst blevet en kendt skikkelse i nabolaget, ikke mindst når hun daglig gik de tre kilometer frem og tilbage til Overdam.

Hovedbygning og gårdsplads

Langiltegaards nuværende hovedbygning er opført i mursten i 1910. Hovedhuset havde oprindeligt stråtag, men ved en senere renovering blev der pålagt tagsten af cement. De var sikkert dejligt regntætte - stråtag har det med at blive kortvarigt utæt efter en tørkeperiode - men var også alt for tunge til tagkonstruktionen. Den nye ejer, C.C. Clausen, skiftede derfor i 1960 tilbage til stråtag, ligesom en del moderniseringer blev gennemført - bl.a. blev der lagt rindende vand ind ! Hovedbygningen rummede i stueetagen flere mindre rum og stuer, bl.a. folkespiserummet mod gårdspladsen. Gårdejerfamiliens spisestue vendte mod haven. Endvidere boede gårdens to ansatte "piger" i et værelse i overetagen - udover pligterne i køkkenet og husholdningen skulle pigerne også hjælpe til ved malkningen.

Ud for køkkenindgangen var endvidere placeret et separat vaskehus - en nødvendighed på en gård, der havde 12-15 ansatte og familie. Tag og mure er revet ned i dag, men det støbte gulv bruges fortsat som terrasse, for der er en smuk udsigt mod vest.

I gårdspladsens østlige side ses i dag et cirkelrundt rosenbed med en diameter på otte meter. Rosenbedet markerer, hvor hestegangen lå. I en hestegang havde man to eller flere heste gående i rundkreds i et træksystem, som drev maskineri inde i længen, i dette tilfælde tærskeværket, som lå umiddelbart på den anden side af længemuren. Faktisk kunne man indtil for et par år siden nederst i muren stadig se hullet, hvor trækakslen blev ført igennem - men en nidkær murer, som var hyret til at reparere diverse småskader, murede imidlertid hullet til. I gårdspladsens vestlige side aner man overdækningen af gårdens brønd, for her er eget vandværk. Helt ude ved vejen står et gammelt vandingstrug, støbt af cement vel i 1930’erne - kønt er det ikke, men man lavede selv sine støbearbejder dengang, og kvaliteten af udførslen kunne svinge. Det var jo ikke alle gårdskarle, der havde forstand på cementstøbning. Kastanietræerne, der markerer afslutningen af gårdspladsen er plantet for 120 år siden. Et enkelt af træerne er desværre nu gået ud, men det læner sig så sikkert op ad broderen, at det har fået lov til at blive stående indtil videre, så gårdens symmetri bibeholdes.

Længerne

De to sidelænger er bygget af mursten omkring 1850, men lerklinede mellem stenene, som er brændt af ler fra lergraven umiddelbart bag gårdens frugthave. Stenene blev brændt på et teglværk, som lå ved gården Lille Svenstrup på Overdamsvej, hvor nu flyttefirmaet Hjort Olsen har til huse. Teglværket brændte ned i 1899 og blev ikke genopført.

I 1932 blev en lade bygget til mod øst, udført som en trækonstruktion dækket med det nymodens byggemateriale galvaniseret jern - senere omtalt som bølgeblik. Den østlige lade indeholder to karlekamre, hver på omkring 15 kvm., i den ende, der vender mod stuehuset. Her boede gårdens op til fire karle, og den gamle gårdejer, Christian Hansen, kunne fortælle, at opvarmningen i vinterperioden bestod af glohede sten, der blev leveret fra ovnene i stuehuset.Ved siden af karlekamrene lå det såkaldte hønsehus, som blot er et gennemgående rum i længen med udgang til hønsegården bagved, og ved siden af igen er garagen, som dengang rummede gårdens fine hestevogn. Den står faktisk stadig og samler støv ude i et hjørne af laden, men den nuværende ejer har ikke ønsket at sælge den - den hører til på gården ! Resten af den østlige længe blev brugt som lade, for der skulle opmagasineres meget hø og halm for at føde kreaturerne gennem de lange vintre.

Den vestlige længe indeholdt vognporten med gårdens arbejdsvogne, i den ende, der vender mod stuehuset. En stor hestetrukket kane fra dengang findes fortsat derude. Dernæst kommer hestestalden, med fem hestebåse og to større bokse. I den ene boks kan man fortsat se, hvordan gårdens heste gennem mere end 100 år har slikket sig gennem det meste af murstensvæggen, fordi de fik mineraler - først og fremmest salt - fra de bløde mursten. De sidste heste på gården blev solgt i 1960, hvor samtidig gårdens første - og foreløbig eneste - traktor, en 30 hk Bukh Diesel, blev anskaffet.

På grund af det skrånende terræn er vestlængen i den sydlige ende bygget i to plan. Det nederste plan husede kostalden, mens der var høloft i det øverste plan. I hjørnet af høloftet var et værelse på omkring 10 kvadratmeter, hvor røgteren, som havde ansvaret for kvæget, boede. Kostalden blev på et tidspunkt udvidet med en lav tilbygning mod vest indeholdende yderligere båse. Udvidelsen blev forsynet med bølgebliktag, men en kraftig vinterstorm i 1981 skulle vise sig katastrofal: Først blæste bliktaget af og derefter skabte et efterfølgende stormstød et overtryk inde i længen, som simpelthen løftede hele tagkonstruktionen op. Da trykket et øjeblik senere udjævnedes, faldt taget tilbage på gavlene, men uden at lande på de gamle fæster, så den sydlige gavl gav efter og faldt udad og to tredjedele af længen faldt sammen. I dag er længen genopbygget med kraftig indvendig stormsikring, så forhåbentlig overlever den fremtidigt vejrlig. Den uheldige tilbygning til kostalden blev ikke genopført, men det nederste af murene af den kan stadig ses.

Udenfor kostalden var der naturligt nok etableret en mødding. Den var brostensbelagt og er i dag fritlagt. Desuden var støbt en ajlebeholder til kvægholdets "flydende" efterladenskaber, som ansås som værdifuld gødning pga. kvælstofindholdet. Endvidere fandtes et "kalvehus", en bygning til de nyfødte kalve, samt "grisehuset", en bygning til gårdens svinehold. Grisehuset blev revet ned for mere end 30 år siden, men kalvehuset står endnu. Det er i dag indrettet til bordtennisrum, men gårdens latriner - to styk, det var jo en stor gård - kan fortsat ses i kalvehusets sydøstlige hjørne.

Haven

Som det ses på luftfotografiet fra 1938 var der en stor nyttehave til Langiltegaard. Mod vest fandtes den indhegnede hønsegård, mod nord lå haven med æble- pære-, blomme, mirabel-, kvæde-, og kirsebærtræer, mod nordvest var der et stort afsnit med frugtbuske som ribs, solbær, hindbær og stikkelsbær, og på den vestlige skråning lå selve køkkenhaven, som også havde en anselig størrelse. Langiltegaard var således selvforsynende med stort set alle større dagligvarer - mælk og smør hentedes jo dagligt i kostalden og æg i hønsegården.

Hvor haven slutter mod nord, ligger en lergrav op til skellet til Stasevang Skov. Herfra er byggematerialerne til gården hentet. Lergraven gik ud af brug omkring 1900 og sprang omgående i skov. Den dominerende træsort er rødel, men også ask og birk findes her. Lergraven afvandes gennem dræningsrør ført til Gedevadsrenden mod vest, for foden af bakken.

Gårdens landbrugsarealer er i dag forpagtet af Fl. Andersen, som også driver andre gårde i Nordsjælland. Der dyrkes de traditionelle danske kornsorter, først og fremmest rug, hvede og byg, samt en del raps.

Markvejen

Gårdene i området er anlagt længe før motoriseringen holdt sit indtog i landet. Transportbehovet blev først og fremmest dækket med heste og okser - ofte af vekslende kvalitet - og de var ikke glade for stejle stigninger eller bratte fald. Læg derfor mærke til, hvordan markvejen mellem Langiltegaard og Store Hvedehavegaard mod øst på forunderlig vis følger landskabets konturer, så de i alt 800 meter vej kun har en ganske svag hældning fra Langiltegaard på den første halvdel, og derefter en lidt stejlere, men stadig jævn stigning den sidste halvdel til Store Hvedehave.

Fra Langiltegaard fortsatte oprindelig et hjulspor op til Stasevangsvej. Men moderne landbrugsmaskiner behøver - i modsætning til hestetrukne redskaber - ikke egentlige veje til at blive flyttet rundt, og da sporet samtidig ikke blev brugt til biltrafik gik det næsten helt af brug. I dag markerer en trampet sti hvor hjulsporet gik.

Oplysning til besøgende

Besøgende har gennem årene altid været velkomne til at passere ad markvejen og de etablerede stier. Antallet af besøgende har været støt stigende gennem de senere år, efterhånden som bygrænsen til Hørsholm er rykket nærmere. I dag er offentlighedens ret til adgang lovfæstet i Naturbeskyttelsesloven, og al passage af Langiltegaards jorder sker i overensstemmelse med reglerne i denne, som altså tillader offentligheden - i form af gående og cyklende færden - bl.a. at passere hen over private veje og trampede stier på visse betingelser: Der er flere små skovområder på Langiltegaard. De er alle under 5 hektar og kan derfor undtages fra reglerne om offentlighedens adgang. På Langiltegaard er der ikke adgang for offentligheden i skovene.

Bemærk i øvrigt, at der drives meget lidt jagt på Langiltegaard, og der kan derfor ofte observeres vildt som fasan, agerhøne, and, hare og rådyr, ligesom flere rovfugle opholder sig i området. Synet af dyrene er en naturoplevelse, vi alle gerne vil nyde, og ikke mindst af den grund skal hunde føres i snor - som de jo alligevel skal det, hvis man fortsætter ind i Stasevang.

Læs Skov- og Naturstyrelsens beskrivelse af Stasevang her. Afsnittet findes på side 19.

Ridning er ikke tilladt på Langiltegaard. Det skyldes primært, at hestenes passage slider voldsomt på de trampede stier og markvejen, ligesom hestene gennem deres efterladenskaber spreder flyvehavre - en ukrudtsart, som landbruget prøver at undgå, hvis det overhovedet er muligt.

Det skal dog ikke udelukkende handle om forbud: Når årstiden er til det, er man altid velkommen til samle sig en stor buket vilde blomster i vejkanten, ligesom man kan være heldig at plukke hasselnødder og de smukke blåsorte slåenbær (til snaps - husk at putte dem en tur i fryseren først) langs hegnet ind til Stasevang. I sensommeren træffer man i vejkanten ofte den gule Prikbladet Perikum, hvorfra man af de små blomsterknopper fremstiller den smukke, knaldrøde, perikumsnaps. Og en sjælden gang kan man finde den spiselige Kæmpestøvbold - den kan blive på størrelse med en fodbold - i græsset langs vejen.

Det er ikke tilladt at gå ind i bygningerne eller haven.

Har vi en botanikinteresseret gæst ?

Vi ønsker med denne hjemmeside at give besøgende på Langiltegaards område en god introduktion til det, der opleves på turen. Den er skrevet og vedligeholdes af den nuværende ejers fire børn - og nogle af de 13 børnebørn - men ingen af os er eksperter i botanik. Så hvis vi har en gæst, som har tid og lyst til at skrive en introduktion til det planteliv, man kan møde på turen, tager vi meget gerne imod et indlæg herom.

Det samme gælder i øvrigt for specielt fuglelivet i området, som er rigt og varieret. Det kan man se ikke mindst ved vintertid, hvor der altid er et broget mylder ved gårdens foderbræt ud for køkkenet. Og de vilde fugle herude er ikke kostforagtere som deres fætre i byen. Alt bliver spist inklusive osteskorper, brødhumpler, kød- og fedtafpuds, kagerester osv.

Geologi

Langiltegaards jorder er et typisk bakket morænelandskab, skabt i den sidste istid, der sluttede for omkring 13.000 år siden. Jordens bonitet veksler fra det sandede mod syd, til mere lerholdig jord mod vest.

Der ligger mange flintesten på markerne. De er bragt til området af isen sydfra, som har høvlet dem af kalkoverfladen i det sydøstlige Sjælland. Kalken blev malet til fine partikler ved isens bevægelser, mens hårde bestanddele som flint ikke blev nedbrudt. Flinten var eftertragtet af vore forfædre, fordi den med sin mikrokrystallinske struktur ikke har nogen foretrukken spalteretning, og derfor lod sig bearbejde til værktøjer og våben af dygtige flinthuggere. Der er fundet flere stenøkser og andre redskaber i området.

Fortidsminder

I dag er det eneste synlige fortidsminde på Langiltegaards jorder den store skålsten, som nu ligger i centrum af hestegangen på gårdspladsen. Den har sandsynligvis oprindelig ligget i området bag haven, hvor der siden blev lergrav, og blev da flyttet ud i noget krat i kanten af lergraven. Her blev den genopdaget af den nuværende ejer for 45 år siden. Skålsten er sten med udhuggede skålformede fordybninger, sandsynligvis frugtbarhedssymboler, som kan dateres tilbage til bronzealderen. Skålstenen er anmeldt til Nationalmuseet.

Som ved alle gamle kulturlandskaber er der desuden fra tid til anden fundet flintredskaber, oftest i forbindelse med pløjning af markerne.

De nærmeste bevarede gravhøje i området ligger 400 meter mod nord, inde i Stasevang. Hørsholm Egns Museum har dog registreret, at der lå en gravhøj umiddelbart syd for Langiltegaard på toppen af bakken ned mod søen. Gravhøjen blev sløjfet omkring 1920 og arealet inddraget til landbrugsjord. Den var nok ikke gået i dag... I øvrigt kan placeringen af gravhøjen svagt anes på luftfotografier, specielt når ændringerne i jordbunden afsløres ved bestemte fugtighedsforhold.

Kontakt

Har du spørgsmål om siden eller gården er du velkommen til at skrive til adressen webmaster snabel-A langilte.dk. Vi har undladt at skrive adressen helt ud for ikke at blive oversvømmet af spammail.